Het is maandag 10 april 2017. Als de wekker gaat om half 8 s ’morgens. Het is zover ik ga samen met mijn maat Marc Copier een midweek vissen op Het Broek in Gendt (Nederland).

 

De auto had ik zondag avond al geladen, alleen de spullen van Marco moesten er nog bij. Na een kop thee en een kom yoghurt met vers fruit rij ik naar de ander kant van Tiel Passewaai om Marco op te halen. Hij zit al met smaad te wachten. Na een kort gesprek laden we zijn spullen in mijn auto en we vertrekken richting Gendt. Dit is voor ons nog geen half uurtje rijden, maar voor dat we echt gaan stoppen we eerst bij de Mac voor een ontbijt.

 

Rond de klok van 10 uur komen we aan op Het  Broek. De heren die het weekend er gevist hebben waren nog aan het opruimen, maar Bjorn zat met de koffie te wachten! Na een gezellig gesprek en het doorgeven wat we deze dagen zouden willen eten (je kunt namelijk op het Broek een dinerpakket nemen, dan krijg je iedere avond warm eten en een blikje drinken naar wens, er is een uitgebreid menu) en drinken we nog een kopje koffie.

 

Dan komen de vissers van afgelopen weekend binnen, we praten nog wat met elkaar en daarna gaan we naar onze stek. We hadden stek 1 en 2 geboekt, maar we vissen samen vanaf stek 5. Dit is de slapende stek tussen 1 en 2 in.  Ik kies om naar links te vissen en Marco naar rechts. Voor dat we stekken gaan zoeken besluiten we om eerste het kamp op te zetten.

 

Rond een uurtje of 3 konden we de eerste hengels uitvaren. Ik had een mooi talud gevonden van 120 cm aflopend naar 220 cm, dit was net naast het eiland. Mijn tweede stek ligt net over het talud heen richting stek 4 op 440 cm en mijn derde stek is een landtong die onder water ligt op een diepte van 310 cm. Ik vis met mijn drie meest favoriete onderlijnen. Links vis ik met een D-rig en de tweede die ik gebruik is een onderlijn die al een jaar of drie gebruik is en nu zeer populair is door alle media op sociaal media. De Ronny rig (de spinner rig ) en mijn derde stek bevis ik met en snowman 12\14mm. Zoals altijd maak ik  gebruik van end tackel van ESP en als hookbait sticky baids pop-upen wafters manilla en de nieuwe Signature Squid pop-ups en als bodemaas een mix van 12-16-20 mm manilla’s, deze heb ik geweekt in de Cloudy Manilla Liquid en hennep (veel hennep). Om half 6 liggen alle hengels op scherp.. Game on!!

 

Onder tussen komt Bjorn het avondeten brengen. Er staat vanavond friet met varkenshaas saté en salade op het menu. We hebben onze magen nog maar net gevuld….

 

En uit het niets begint mijn Delkim om aandacht te schreeuwen. Ik sta net een minuut te drillen en een van mijn andere beetmelders vraagt om aandacht. Een goed begin zou je denken, maar dat was het niet, allebei de vissen zijn mij te slim af. Dat was balen! Na wat gevloek en getier pak ik me zelf weer samen en vaar de hengels weer uit.  We besluiten om rond een uur of tien de slaapzak op te zoeken en onze ogen te sluiten, maar  dat wordt ons niet gegund. Om 11 uur krijg ik twee piepjes, ik ga kijken en op het moment dat ik terug loop krijg ik er weer twee piepjes en ik zie mijn top naar links trekken. Ik pak mijn hengel op en zoek contact met de vis en dat lukt. Naar een zeer zware dril schuift Marco het net onder een mooie spiegel van 13,2 kg. Verder blijft het stil.

 

Dinsdag 11 april 

We hebben een goede nacht rust gehad. Om half 7 worden we gewekt door een keiharde run op mijn rechte hengel, maar de pech van gisteren blijft mij achtervolgen. De vis schudt een paar keer met zijn kop en ik voel de haak losschieten. Na deze derde verspelde vis ga ik mijn onderlijnen aanpassen. Ik viste met en haak maat 8 en ik besluit om er een haak maat 4 op te zetten.

 

Uit frustratie wil k aan het ontbijt beginnen, eieren met spek, maar dit moet even wachten, want nu is Marco aan de buurt een mooie spiegel van 10,2 kg te vangen. Na het uitvaren van zijn hengel krijg ik een aanbeet op de hengel bij het eiland, weer een spiegel van 12 kg. Het is nu onder tussen half 12. Eindelijk tijd voor ontbijt. Het blijft op de dag veder stil tot 20.00 uur. Dit is een spiegeltje van 3 kg een heel mooi visje uit eigen broed. Om half 12 vang ik nog een spiegeltje van 8,2 kg. Marco vangt ook nog een mooie spiegel van 11,2 kg.

 

Woensdag 12 april

Het blijft voor mij stil tot een uurtje of kwart voor 3. Voor Marco niet hij vangt nog twee spiegels van 7 en 9 kg. Ik vang in een tijdsbestek van 6 uurtjes 5 schubjes en  2 spiegels van 12,5-10,5-10,1-10,1 -9,8-9,7-9 en 8,7 kg. De teller staat voor mij nu op 12 aan beten en 9 gevangen. De switch na een grotere haakmaat werpt zijn vruchten af, sindsdien geen losschieters meer!

 

Het valt ons op dat de vissen zeer sterk zijn. De Mannila in combinatie met de hennep die we gekocht hebben bij Bjorn (er geld hier een regel dat je alleen met partikels mag vissen die op Het Broek gekocht zijn)  doen het prima. Wat me opvalt is dat alle drie de hengels vis opleveren, maar de hengel bij het eiland het meest. Daarom besluit ik om mijn rechter hengel de snowman ook te voorzien van een D-rig . deze heb ik gemaakt met de stiff-rig 20lb van ESP in combinatie met de ESP Cryogen curve shanx maat 4 en een ESP hook ring swivels en als haak aasje een Mallina wafter.

 

Donderdag 13 april Big fish Tuesday!

De aanbeten komen nu zeer regelmatig. We kunnen zeggen dat voor bepaalde momenten van de dag er aas periode zijn, namelijk van 3 tot 6 uur en van half 10 tot 11  en van 19 tot 22 uur.

 

Even een tip tussen door.

Ik ben van mening dat je zo snel mogelijk je hengel weer in het water moet hebben. Dus wat ik altijd doe is, zodra ik een vis geland heb dan voer ik de stek en vaar of werp ik mijn hengel uit. Het is mij al menig maal gebeurd dat ik in korte tijd verschillende vissen  heb mogen vangen.

 

Deze donderdag krijgen we weinig nachtrust. Het feest begin om 3 uur s ’nachts en eindigt om half 12, in deze periode vang ik 9 vissen met een gemiddeld gewicht van 9 \ 10kg. En Marco vangt in deze periode 3 vissen van hetzelfde kaliber. Het is half 1 en we kunnen eindelijk ontbijten. We zitten wat te praten als Bjorn even een praatje komt maken met een thermoskan koffie. We hebben het er over dat het wel een hele goede sessie is. En dat we zeer positief zijn over het midweek menu dat hij aanbiedt. Ik heb nog wel een kritische opmerking over de landingsnetten dat het misschien  beter is om te gaan kijken naar een ander merk. Hij geeft aan dat hij daarmee bezig is en dat ze zich beseffen  dat het een verbeterpunt is, maar dat het wel zo is dat er nog steeds vissers zijn die niet zuinig om gaan met de spullen die tot je beschikking worden gesteld. Dit vind ik een zeer kwalijke zaak, je bent te gast en je gaat zo toch ook niet met je eigen spullen om? En we zeggen dat we zeker weer terug komen volgend jaar.

 

Nadat Bjorn weer verder gaat, maak ik alvast wat onderlijnen gereed zodat ik na een aanbeet de onderlijn kan wisselen en gelijk weer kan uitvaren. Het is ondertussen 14.00 uur. Ik zeg tegen Marco dat ik zo maar even ga douchen, want het duurt toch nog een uurtje of 2 voordat er weer een aas periode aanbreekt. Op het moment dat ik mijn spullen aan het pakken ben. Krijg ik op de rechter hengel een hele rustige aanbeet. De vis neemt heel langzaam lijn. Niet zoals ik gewend ben van de andere vissen die ik gevangen had tot nu toe. Als ik contact zoek  krijg ik de vis bijna niet van de bodem en ik denk zal dit een van de top vissen zijn? Na een tijdje heb ik de vis onder onze eigen kant, maar deze dame blijft diep. Ik durf niet teveel druk te zetten en ten einden win ik steeds meer lijn. Op het moment dat ik haar voor het eerst zie zet ik mijn slip wat losser, want ik vermoed dat dit wel eens een vis is die over de 20 kg kan gaan. Naar nog eens een minuut of 15 kan Marco eindelijk het net onder haar schuiven. Ik schreeuw het uit van geluk! Nadat we haar onthaakt hebben en de haak wond behandelt hebben met KLINIK. wordt ze gewogen,  de weegschaal blijft op 20,6 kg steken. Ik ben helemaal in mijn nopjes! Ik bel Bjorn met het goede nieuws en hij komt even kijken of dat het een van de nieuwe bewoners is die ze afgelopen winter hebben uitgezet. Na een grondige inspectie van de vis is de conclusie dat het geen van de nieuwe vissen is, maar wel dat het een nieuwe 20 kg+ vis is. Na de nodige foto’s en film materiaal, zetten we haar weer terug en is ze weer helemaal in haar element.

 

Na deze vis ben ik genoodzaakd om mijn hoofdlijn te vervangen, omdat hij zo aan het kinken is dat er niet meer mee valt te vissen. Dit mag ook wel naar +/- 200 vissen. Gelukkig heb ik altijd twee spoelen ESP Syncro XT 17.5 lb (0,37mm) bij mij. Lang na genieten kunnen we niet, want het gaat bij Marco los. Hij vangt in korte tijd twee spiegeltjes van 9 kg.

 

Het is ondertussen weer etenstijd, Bjorn komt vandaag kip Stroganoff  met gele rijst brengen. We genieten van deze maaltijd. We beseffen ons dat we een sessie hebben gevist die onvergetelijke is. Ik krijg nog vijf aanbeten die avond, alle 5 tussen de 9,5 en  10,6 kg. Verder  blijft het deze avond  stil en kunnen we lekker slapen.

 

vrijdag  14 april

Om half 1 ’s nachts krijg ik weer een run vanaf het eiland, tot mijn verbazing land ik een super mooie volschubspiegel van 10,3 kg. Dit had een Great Lake bewoner kunnen zijn.  De wekker gaat om 8 uur. Dit betekent dat we zowaar 7 uur hebben kunnen slapen na een kop thee. Is het toch echt tijd om op te ruimen. We zijn bijna klaar met opruimen en alleen de hengels liggen er nog in. En je raadt het al ik krijg nog een run, een spiegeltje van 11 kg. Een mooie afsluiter van een monster sessie! We hebben samen 37 rus gehad en er 33 kunnen landen. Na een kort telefoongesprek met Bas blijkt dat dit nog nooit eerder is voorgekomen op het Broek.

 

Na het opruimen zit Bjorn al met koffie te wachten, we praten nog even wat bij over afgelopen midweek en dat het weer een geslaagde sessie was. We nemen afscheid en ik zeg hem dat ik in december weer terug kom. Hij meldt me dat ze voor de wintermaanden speciale prijzen hebben en dat ik daarover even contact moet opnemen met Bas.

 

Bedankt voor het lezen!

Ik wil graag de volgende mensen bedanken:

Als eerste Marco Copier voor een super vissessie.

Mijn vrouwtje Monica Rodrigues

Jeffrey Graveseyn voor het lenen van de voerboot

Bas van Klaver (The Carp Specialist)

Jake Wildbore (Sticky Bait)

Arend Termorshuizen (ESP Benelux)

Bjorn Bouwman voor de goede zorgen en het fantastisch eten.

Het Broek is onderdeel van Gebr. Joosten Beheer te Gendt

Nieuws